Марш срещу фермите за ценни кожи под надслов Fur Free Forever

Индустрията за кожи с косъм обрича милиони диви животни на мъчителен живот в клетки и болезнено умъртвяване, за да бъде одрана козината им. И то на фона на съвременния богат избор от красиви, топли и функционални материи, които отдавна са направили ценните кожи излишни. Обществото не може повече безмълвно да гледа как животни биват подлагани на страдание, нараняване и насилие в името на суетата.

Българският марш

На 12.05.2018 стотици хора минаха по улиците на София в подкрепа на кампанията за забрана на фермите за ценни кожи в страната. С послания като „Жестокостта не е на мода” и „Не на концлагера за норки“ хора от всякакви възрасти, професии и произход изразиха своята гражданска позиция срещу беззаконието и корупцията, срещу това печалбарството да се поставя над етичните и хуманни ценности. „С тези шествия поставяме началото на едно обединение между държавите в една обща цел. Ще провеждаме съвместни акции и информативни кампании, за да информираме обществото и да постигнем забрана на тази жестока индустрия веднъж за винаги.“, споделят организаторите от Сдружение КАЖИ.

Фермите за ценни кожи противоречат на принципите за хуманно отношение към животните, наред с всички екологични и социални проблеми, които създават. Тези ферми, освен че са една от най-замърсяващите индустрии в света, причиняват и сериозни щети на биоразнообразието. Неслучайно социологическите проучвания на общественото мнение в Европа показват, че хората вече не подкрепят този бизнес и желаят той да остане в историята.

Европа е категорична

В Европа тенденцията за забрана е постоянна и устойчива. През 2001 г. Великобритания стана първата страна, забранила ферми за кожи на територията си. Днес сме на прага на ново революционно решение в тази посока, отново с произход Обединеното Кралство. А именно: забрана на вноса на ценни кожи.

Към момента, 16 европейски държави по един или друг начин са ограничили фермите за ценни кожи. В много от останалите са започнали дебати за промяна на закона с тази цел. Вълните от забрани водят до постепенно преместване на бизнеса към балканските страни, където той все още не е забранен, и където тенденциозно не се прилага строг контрол и често законите не се спазват. Въпреки общественото мнение, в тукашните магазините все още се срещат продукти от ценни кожи. По-голямата част от тях са под формата на аксесоари, яки на якета, помпони на шапки и други декорации. В последно време обаче все повече топ дизайнери, търговски вериги и марки един след друг категорично отказват да използват и да продават кожи с косъм.


5 шествия на 5 различни езика, обединени в едно движение: Fur Free Forever.  Вдъхновяващата енергия на стотици хора, с идеята за един по-добър свят.

Събитието е в подкрепа и на Националната гражданска инициатива за забрана на добива на ценни кожи в България. Вижте тук къде и вие може да се подпишете.

 

 

С помощта на

КАЖИ 0 Кампании и актиивизъм за животните в индустрията

Сдружение КАЖИ

Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България използва административната и юридическа регистрация на Сдружение КАЖИ, което, в качеството си на сдружение с нестопанска цел в обществена полза, носи отговорност за финансово-счетоводната отчетност на Инициативата.