Напиши писмо в подкрепа на забрана на фермите за ценни кожи

Велислава Иванова Кръстева

член

Парламентарна група
Движение за права и свободи - ДПС
Място на раждане
Плевен
Възраст
53 години
Професия
журналист, политолог
Езици
български, английски, руски
Изборен район
Плевен
Повече информация

Участва в комисия по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите. Заседание с комисията по земеделието и храните бе насрочено за 27 септември 2018. Становището на тази комисия е ключово за успеха на инициативата, а самото заседание представлява изключителна възможност за внасяне на предложението за забрана на фермите за ценни кожи от депутати от различни партии.


 • Начало на писмото

  Изпращайки писмо до официалния e-mail на народен представител, ти ще помогнеш представителят да бъде информиран за проблемната същност на фермите за ценни кожи. Писмото ти също така ще служи като сигнал за повишения обществен интерес към забраната на тази практика.

  Приканваме те да спазваш уважителен тон и да обясниш защо желаеш да бъдат затворени фермите за ценни кожи. На страницата можеш да намериш редица опорни точки, които да включиш в писмото си.

  Автоматично ще прибавим поздрав и други елементи отговарящи на изискванията за официално писмо, които ще можеш да прегледаш преди писмото ти да бъде изпратено.

 • Преглед на писмото

  Провери писмото си за грешки преди да го изпратиш. В случай, че откриеш такива или искаш да добавиш нещо, можеш да го редактираш с бутоните долу.


  From: <>

  Subject:

  Уважаема Велислава Иванова Кръстева,

  С уважение,

 • Писмото ти е изпратено успешно. Можеш да го ползваш повторно, за да го изпратиш на друг народен представител. За тази опция ще се появи бутон под всички останали форми за писмо.

  Можеш да следиш посочения имейл за отговор. Благодарим ти, че отдели време за да подкрепиш инициативата.

  Възникна грешка

  Моля, опитай отново

Опорни точки

 • Етичният проблем с ценните кожи

  Все повече хора, както в нашето общество, така и във всички европейски страни, не приемат за необходимо и оправдано отглеждането на животни за мода и суета. Хората стават все по емпатични към животните и признават необходимостта от защита на правата им на свободно съществуване в дивата природа.

 • Заплаха за биоразнообразието

  Фермите за норки, както в цяла Европа, така и в България причиняват сериозни щети на биоразнообразието. Според изследвания и доклади на различни, независими научни институти, американската норка е сред 100-те най-опасни инвазивни вида. Тя е неместен за Европа вид с инвазивен характер и силно негативно въздействие върху местната фауна, който застрашава поне 47 местни вида (дребни бозайници, птици и риби). България е на едно от водещите места в Европа по богатство на биоразнообразието, а избягалите от фермите норки намират изключително благоприятна среда за развиване на диви популации. Бягството на животните от фермите е един от съпътстващите проблеми в този бизнес, който и досега не е намерено ефикасно решение. Фермите у нас съществуват от 2014 г, а вече около село Маджерито, местните жители съобщават за забелязани екземпляри в природата.

 • Отхвърляне на ценните кожи от модните среди

  Непрекъснато се увеличават производителите на модни облекла и търговски вериги, които отказват да използват и продават ценни кожи. Тази тенденция се наблюдава с огромен ръст през последната година, когато над 900 компании се присъединиха към програмата Fur Free Retailer, обединяваща търговци и производители от цял свят, които вече не използват естествена кожа с косъм. Световно признати модни компании като Gucci, Armani, Versace, YOOX NET-A-PORTER, Hugo Boss, Tommy Hilfiger, Jimmy Choo, Michael Kors, Calvin Klein, VF Corporation и много други, призоваха към информирано и етично потребление, като признаха, че не е нужно да се убиват животни за мода!
  Над 90% от произведените ценни кожи се ползват основно за аксесоари, декорации и апликации към облекла и обувки. Това не може да обоснове необходимостта от страдание и убийство на живи същества.

 • Общественото мнение

  Средно 73% от хората в европейските страни не одобряват отглеждането на животни за ценни кожи. Според последното социологическо проучване засеганло тази тема в България, 65.6% от българите са напълно или в по-голяма степен съгласни, че трябва да се забрани отглеждането и умъртвяването на животни само заради кожата им.

С помощта на

КАЖИ 0 Кампании и актиивизъм за животните в индустрията

Сдружение КАЖИ

Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България използва административната и юридическа регистрация на Сдружение КАЖИ, което, в качеството си на сдружение с нестопанска цел в обществена полза, носи отговорност за финансово-счетоводната отчетност на Инициативата.