Протестна декларация

Декларацията е внесена на 26 февруари 2020 г. в Министерски съвет и Народното събрание. В същото време, пред прозорците на двете институции, активисти поднесоха на политиците резултата от тяхното бездействие, което носи страдание и смърт на стотици хиляди животни във фермите за ценни кожи у нас.

Мълчаливата демонстрация е провокирана от мълчанието и бездействието на институциите по повод внесения в Народното събрание законопроект, с който се предвижда забрана на фермите за ценни кожи у нас.

–––––––––––––––––––––––––

ДО
Г-Н БОЙКО БОРИСОВ
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-ЖА ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

КОПИЕ: ДО МЕДИИТЕ

ПРОТЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ
от Национална гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България

Уважаеми г-н Борисов,
Уважаема г-жо Караянчева,

Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България обединява 51 234 български граждани, които са се подписали, че желаят фермите за ценни кожи да бъдат забранени в нашата страна. Отделно от това, според официално проучване на Института за социални изследвания и маркетинг МБМД, 75% от българите не одобряват убиването на животни само заради кожите им.

Тези факти показват, че голяма част от хората в България, както е и при хората в много други страни, вече не приемат за нормално в 21-ви век да убиваме животни за несъществени нужди, каквито са модата и суетата.

Животните са съзнателни същества. Животните обичат и страдат, тъгуват и се радват. Животните ги боли толкова, колкото ни боли и нас. Представете си как бихте се чувствали, ако цял живот сте в тясна клетка, а краят ви е в газова камера.

Това причиняваме ние на стотици хиляди животни у нас, само защото сме хвърлили око на красивите им кожи. И само защото законът го позволява.

Когато обществените морални норми се променят, заедно с тях е редно да се променят и правните такива.

От Вас – политиците – зависи да се съобразите с обществените нагласи и да придвижите бързо гласуването на внесения законопроект за забрана на фермите за ценни кожи. Да се запознаете с всички онези научни и експертни становища, които са внесени в Народното събрание и които доказват вредата на този бизнес за хората, за животните и за околната среда.

Въпросът ни към Вас е защо се бави разглеждането и гласуването на забраната?

От самото внасяне на законопроекта на 13 септември 2019 г. ние виждаме, че се намират всевъзможни причини той да не се разгледа и да бъде отлаган. Напълно необяснимо е защо се бави законодателен процес, с чието бързо разглеждане би могло да се предотврати страданието на стотици хиляди животни, процес, за който има доказана обществена воля и солидна фактологична и научна аргументация.

Обръщаме се към Вас, защото Вие сте начело на най-върховните политически институции, от които зависи законотворчеството и управлението на страната. Защото съзнаваме, че волята и позицията на управляващите е това, което е решаващо за всеки един законопроект. Защото Вие и всички останали политици сте онези съвременни магьосници, които само с едно движение на ръката си можете да спрете болката, ужаса и смъртта на милиони животни. Да, именно милиони ще намерят смъртта си през следващите няколко години във фермите за кожи у нас, ако Вие не ги забраните.

Колкото повече бавите разглеждането на забраната, толкова повече животни страдат и умират. Молим Ви, чуйте ги и нарушете мълчанието!

Неналичието на достатъчно информация и материали по темата няма как да е причина за забавяне на законопроекта. Видно е, че към него има 15 страници мотиви, както и че са внесени повече от 10 становища от различни научни, експертни и компетентни институции. Това показва, че по темата има достатъчно много материали, при това от независими страни.

С настоящата декларация остро възразяваме срещу забавянето на разглеждания Проект на ЗИД на ЗВМД. Подобно забавяне създава напрежение сред онези хора, които очакват предложението да бъде разгледано в Народното събрание. Но най-вече това забавяне коства живота на стотици хиляди животни, чието страдание и смърт биха могли да бъдат предотвратени. В тази връзка се обръщаме към Вас с настойчива молба:

1. Да съдействате за ускоряване на процеса по разглеждане и гласуване на законопроекта в Народното събрание, както в комисиите, така и пленарната зала.
2. Да бъдем приети на разговор по тази тема с министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов.
3. Да бъдем запознати с официалната позиция на партия ГЕРБ относно забраната на фермите за ценни кожи в страната, и по-конкретно по внесения ЗИД на ЗВМД, № 954-01-70 от 13.09.2019 г.

Напомняме, че в резултат на задълбочени проучвания относно етичния и екологичен отпечатък, вече 13 европейски страни са приели забрани на фермите за ценни кожи, а всяка година този брой се увеличава. Въпрос на време е това да се случи и у нас.

Ние не искаме България да бъде на опашката на Европейския съюз по отношение на защитата на животните и вярваме, че обществото ни е не по-малко етично и съзнателно.

Ние не искаме страната ни да се приема като боклукчийска кофа за отпадъчни бизнеси, отхвърлени от по-развитите от нас държави, и сме готови да работим на всички нива, за да докажем, че устойчивото бъдеще е несъвместимо с бизнеса, наречен „ферми за ценни кожи“.

С уважение,
Петя Алтимирска,
Председател на Инициативния комитет
на Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България

С помощта на

КАЖИ 0 Кампании и актиивизъм за животните в индустрията

Сдружение КАЖИ

Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България използва административната и юридическа регистрация на Сдружение КАЖИ, което, в качеството си на сдружение с нестопанска цел в обществена полза, носи отговорност за финансово-счетоводната отчетност на Инициативата.