Словакия се насочва към забрана на фермите за ценни кожи

В Словакия предложението за забрана на фермите за ценни кожи бе прието на първо четене с огромна подкрепа (80% от всички депутати). След една от най-големите онлайн кампании в историята на страната (над 76 хил. привърженици), искането бе внесено в Парламента. Окончателно гласуване може да се очаква в началото на 2020 г.

26 септември 2019 г., Братислава

Националният съвет на Република Словакия обсъди на първо четене предложението за забрана на фермите за ценни кожи в страната. То получи огромна подкрепа – 120 гласа от общо 150-те народни представители, 80% от всички депутати подкрепиха предложението в първата му голяма стъпка в законодателния процес. Забраната бе предложена от Ева Антошова, коята е част от Словашката национална партия. Кампанията на име Ide o chlp, която пожъна огромен успех, бе проведена от неправителствената организация Humánny pokrok. Ide o chlp събра повече от 76 хил. подписа за по-малко от 6 месеца. Тя се състоя след публикуването на разследващи кадри от ферма за ценни кожи в Северна Словакия, които разкриха ужасните условия за живеене на норки без подходящ достъп до вода, с открити рани и дори случаи на канибализъм. След огромното обществено възмущение, първото предложение за забрана бе внесено в Парламента.

Словакия е една от малкото страни в Централна Европа, която все още няма закон, забраняващ фермите за ценни кожи. Забраната предвижда незабавно да се въпрепятства създаването на нови ферми за ценни кожи в страната, като същевременно се задължава прекратяването на съществуващите такива със срок от 3 години.

В Словакия са се провеждали кампании за забрана на фермите за ценни кожи и преди, но без особен ефект.

„Дойде време Словакия да се присъедини към останалата част на Европа (Австрия и Чехия вече приеха такъв закон) и да се справи с тази жестока и остаряла индустрия. Обществото очевидно иска бързо и ефективно решение и ние се стремим да го постигнем в следващите месеци. Политиците не трябва да пренебрегват призива на повече от 76 хил. граждани да прекратят тази прекомерна и излишна жестокост. Щастливи сме да видим първите важни стъпки, предприети в Парламента по пътя към края на фермите за ценни кожи в Словакия“, каза Мартин Смрек от Humánny pokrok.

В следващите месеци предложението ще бъде обсъдено от парламентарни комисии и вероятно одобрено от Европейската комисия. След това се планира второто четене. Провеждането на окончателното гласуване се очаква по време на последната сесия на сегашния Парламент. Последната стъпка ще бъде подписването на закона от президента, който вече е изразил подкрепа за забраната на фермите за ценни кожи, малко след старта на кампанията. Словакия се очаква по този начин да стане 14-тата европейска държава, приела забрана на фермите за кожи.

С помощта на

КАЖИ 0 Кампании и актиивизъм за животните в индустрията

Сдружение КАЖИ

Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България използва административната и юридическа регистрация на Сдружение КАЖИ, което, в качеството си на сдружение с нестопанска цел в обществена полза, носи отговорност за финансово-счетоводната отчетност на Инициативата.